„eRegistracija osnivanja privrednog društva“ na sajtu APR-a uz istovremeno evidentiranje stvarnog vlasnika

18.10.2023

 

Podsećamo, od 1. oktobra 2023. god., na sajtu Agencije za privredne registre (APR) korisnicima je na raspolaganju servis koji omogućuje podnošenje elektronske registracione prijave za osnivanje privrednog društva i evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku, istovremeno.

 

Izvršenim softverskim unapređenjem korisničkih aplikacija „eRegistracije osnivanja privrednog društva“ i „Centralne evidencije stvarnih vlasnika“, osnivaču je sada data mogućnost da u elektronskom postupku osnivanja privrednog društva, ukoliko to želi, može da evidentira i podatke o stvarnom vlasniku.

 

Ukoliko osnivač ne iskoristi ovu mogućnost, zakonski zastupnik privrednog društva ima obavezu da, u roku od 15 dana od dana upisa društva u Registar privrednih subjekata, evidentira podatke o stvarnom vlasniku u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika. S tim u vezi, ostaje odgovornost zastupnika za evidentiranje podataka u propisanom roku, za tačnost podataka koje je evidentirao, kao i za čuvanje odgovarajućih, tačnih i ažurnih podataka i dokumenata na osnovu kojih je evidentirao stvarnog vlasnika.

 

„Sa uvođenjem novih digitalnih usluga, Agencija za privredne registre nastavlјa da ispunjava cilјeve zbog kojih je osnovana – da kontinuirano sprovodi reformu sistema registracije i omogućava najefikasnije sprovođenje postupaka u vezi sa pokretanjem poslovanja i obavlјanjem registrovane delatnosti. Krajnji cilј je uvođenje potpune elektronske registracije, kao najbržeg načina pružanja administrativnog servisa za privredu“, istakao je Milan Lučić, direktor Agencije za privredne registre najavlјujući ovaj novi servis APR-a koji je počeo sa radom 1.10.2023. god.

 

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.