rezon media grup srbija

stručne publikacije

 

  • Mar. 31
  • 02:35

Ekonomske mere za suzbijanje posledica virusa korona

13.03.2020

Ministar finansija Siniša Mali je, 12.3.2020. god., sa predsednicom Vlade R.Srbije Anom Brnabić predstavio ekonomske mere za suzbijanje posledica virusa korona.

Veoma je važna odluka Narodne banke Srbije, koja je izašla sa paketom stimulativnih mera kroz smanjenje referentne stope, rekao je ministar Mali i naveo da bi ta odluka trebalo da dodatno podstakne likvidnost privrede, a uz tu meru, kako je objasnio, iz budžeta se izdvaja dodatnih 24 milijarde dinara za izvođenje javnih radova. „To će dati dodatni podsticaj povećanju i intenziviranju radova u našoj zemlji i održavanju podsticaja naše privrede, uz zadržavanje obima zaposlenosti koji imamo u ovom trenutku“, istakao je Mali i dodao da je reč o investicionim projektima u okviru projekta „Srbija 2025“.

On je naglasio da će država u narednih mesec dana izdvojiti najmanje po 4.000 dinara jednokratne pomoći za svakog penzionera. „Mi ćemo pronaći način da isplatimo minimalno 4.000 din. svakom penzioneru na teritoriji R.Srbije, tako da preko 1,7 miliona njih treba da očekuje jednokratnu novčanu pomoć. Tu pomoć ćemo isplatiti iz budžeta, kako bi onima koji su najugroženiji obezbedili dodatnu pomoć i podršku u ovim teškim trenucima“, rekao je Mali.

Mali je naglasio da je država apsolutno likvidna, sigurna, stabilna i da ima dovoljno novca za plate i penzije, kao i za isplaćivanje obaveza. Mi ćemo i u narednim nedeljama i mesecima likvidnost držati na nešto većem nivou, upravo da bismo obezbedili sigurnost, ali i zbog nepredviđenih situacija koje mogu da se dogode. U ovom trenutku, raspolažemo sa 168 milijardi dinara i u naredna dva meseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode, makar nemali ni dinar prihoda, što se naravno neće desiti“, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da država iz sata u sat i iz dana u dan prati dešavanja koje izaziva virus korona i kako se protiv posledica bore druge zemlje. „Nesumljivo je da globalna ekonomija usporava i da pojedine zemlje koje su naši veliki ekonomski partneri, poput Italije, imaju velike probleme. Treba da budemo realni i verovatno je da će problema biti i kod nas u nekom trenutku. Ali, uz ovakve odgovorne mere, u pravo vreme, koje su usmerene ka tome da se privredna aktivnost zadrži uz punu zaposlenost, na najbolji način se nosimo sa krizom“, rekao je Mali.

On je naglasio da se razmišlja i razmatra i o uvođenju drugih dodatnih mera u narednom periodu, ukoliko situacija to bude zahtevala.

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić naglasila je da Srbija za sada ne namerava da traži pomoć od neke zemlje ili međunarodnih finansijskih organizacija, jer država ima dovoljno svojih sredstava, zbog svega što je po pitanju finansija urađeno u prethodnom periodu. „Ipak, iz Kine su se javili i ponudili dodatne količine maski i zaštitne opreme i testove. To će nam poslati ukoliko bude potrebno. Još smo u kontaktu sa njima. Takođe, Svetska banka ponudila nam je 20 miliona dolara za otklanjanje posledica virusa korona“, naglasila je Brnabić.

Ona je ukazala da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika i podsetila da je vlada početkom februara donela odluku da iz budžetske rezerve bude izdvojeno dodatno 60.000 vaučera za građane, kako bi se ublažile posledice na turizam.

Brnabić je istakla da je povećanje investicija, javnih i privatnih, uvek najbolji lek protiv usporavanja rasta, te da će mere NBS i dodatno izdvajanje od 24 milijarde dinara za investicije u okviru programa „Srbija 2025“ ublažiti efekte virusa korona na naš rast i privredu.

 


Dizajn i izrada sajta Creative Web

2017. Sva prava zadržana. RezonSrbija.rs
Member of Radika Verlag

Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.