Zakon o budžetu za 2024. godinu donosi rast minimalne zarade i plata u javnom sektoru

27.10.2023

Glasovima većine narodnih poslanika u Skupštini Srbije, 26.10.2024. god. je usvojen Zakon o budžetu za 2024. godinu o kome se u prethodna tri dana raspravljalo u parlamentu nakon što ga je poslanicima i građanima Srbije predstavio potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

Uz najviši finansijski akt države usvojeni su i predlozi odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, u ovom setu zakona se nalazi još 31 zakonsko rešenje iz nadležnosti Ministarstva finansija, među kojima su Predlog zakona o završnom računu budžeta Republike Srbije za 2022. godinu, izmene zakona o javnim nabavkama, izmene zakona o duvanu i o elektronskom fakturisanju, kao i set poreskih zakona i sporazuma važnih za realizaciju velikih i značajnih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji.

Nakon trodnevne žučne rasprave Siniša Mali ocenio je da je zadovoljan što Srbija može da računa na nastavak razvoja i sledeće godine, budući da su to osnove na kojima je projektovan budžet za 2024. godinu. On je rekao da je Srbija ekonomski potpuno stabilna, da ekonomija raste… i da je Budžetom za 2024. godinu predviđen je privredni rast od 3,5% BDP-a, uz održavanje javnog duga na 51,7%BDP-a.

Kako je ranije izjavio ministar, budžetom je predviđeno januarsko povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru od 10%, povećanje minimalne zarade od 17,8%, kao i novo povećanje penzija od 14,8%.

Mali je rekao i da su očekivanja da će BDP u apsolutnom iznosu ove godine iznositi oko 68 milijardi evra, a sledeće godine se očekuje da će iznositi oko 75 milijardi evra, dok je 600 milijardi dinara izdvojeno za kapitalne investicije u narednoj godini, što je oko 6,8% BDP-a.

Novi budžet donosi i predviđena veća izdvajanja za poljoprivredu od 118,8 milijardi dinara, za zdravstvo 544,9 milijardi dinara, veća izdvajanja i za prosvetu, socijalu, kulturu.

Ukupni prihodi i primanja predviđeni budžetom za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2%, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu. Budžetom za 2024. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 2.238 milijardi dinara, i fiskalni deficit budžeta Republike od 197 milijardi dinara, što je 2,2% BDP i što je niže od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8% BDP.

 


Ovaj sajt koristi "kolačiće" kako bi se obezbedilo bolje korisničko iskustvo. Ako želite da blokirate "kolačiće", molimo podesite svoj pretraživač.